9.1.07

Pierduţi pe străzile oraşului Lisabona

Saptamana aceasta sunt la Lisabona, Portugalia, unde am venit sa predau un curs de studiere a Bibliei dupa metoda inductiva la un grup de lideri crestini. Cei mai multi din ei sunt intorsi la Dumnezeu de curand si acum, cu o foame si sete deosebita cauta sa cunoasca persoana si caracterul lui Dumnezeu, ca sa poata trai o viata frumoasa inaintea Lui. Dupa ce lucreaza din greu ziua intreaga, seara, toti se grabesc sa vina la lectii si invatam pana tarziu, dar ei ar fi gata sa studieze asa pana dimineata ca a doua zi sa mearga din nou la serviciu. Fiind aici, am iesit sa vad strazile orasului Lisabona deosebit de frumos impodobite pentru Craciun, asa cum nu am mai vazut nici odata in lume nicaieri. Dar, chiar inainte sa ajung a vedea splendoarea acestei frumuseti, am intalnit pe strazi multi care dorm pe strazi, cei mai multi fiind veniti din tarile noastre. Am discutat cu ei si vreau sa impartasesc cele aflate fara sa folosesc numele reale ale tuturor persoanelor.

Cristi incerca sa-si ofere serviciile celor ce cautau un loc de parcare si astfel sa poata castiga ceva. Arata ca unul care de multe saptamani nu a mai facut o baie si hainele erau murdare si rupte pe el. Mi-a spus ca a venit din Constanta impreuna cu sotia fiind-ca un prieten i-a promis ca are de lucru pentru el aici, dar a fost inselat si lasat in strada unde se afla de mai multe luni. Cand am intrebat unde este sotia, m-a dus sa-mi arate. Ea dormea pe bucati de carton, invelita cu o plapuma subtire si murdara, fiind palida la fata si inghetata. Mie imi era destul de frig fiind imbracat in palton, iar ea dormea pe beton jos si alaturi erau intinse niste cartoane pe care urma sa vina sa se culce Cristi. Acasa au lasat doi copiii si au venit sa castige, dar acum nu au nici cu ce pleca acasa inapoi la copii. Mi-a spus ca in Romania aveau o afacere cu vanzare de haine si castigau destul de bine pentru nevoile lor. Au venit aici pentru un castig mai mare, dar s-au trezit in situatia care sunt, asa cum spun Sfintele Scripturi : « Negresit, evlavia insotita de multamire este un mare castig. Caci noi n-am adus nimic in lume, si nici nu putem sa luam cu noi nimic din ea. Daca avem, dar, cu ce sa ne hranim si cu ce sa ne imbracam, ne va fi de ajuns. Cei ce vor sa se imbogateasca, dimpotriva, cad in ispita, in lat si in multe pofte nesabuite si vatamatoare, cari cufunda pe oameni in prapad, si pierzare. Caci iubirea de bani este radacina tuturor relelor; si unii, cari au umblat dupa ea, au ratacit de la credinta, si s-au strapuns singuri cu o multime de chinuri. (1 Timotei 6:6-10) La despartire, cand ma rugam pentru Cristi si sotia lui, s-a rugat si el cu mine. Asa am aflat ca a mers la biserica mai multi ani, dar s-a lasat invins de dragostea de bani si a ajuns pana la aceasta stare. Domnul sa-i elibereze de situatia in care sunt, si cel mai mult de atitudinea gresita care i-a adus pana aici.

Am intalnit in parc alti doi romani, care tocmai stau pe o banca si beau vin. Exteriorul lor spunea ca sunt intr-o situatie nu departe de cea a lui Cristi cu sotia lui. Am facut cunostinta si se numeau Costel si Antonio. Costel era venit din regiunea Herta de mai multi ani. Toata viata a umblat dupa castig, dupa bani mari. A fost si la Kazakstan, la Iakutia, Kamceatka, Tiumeni, etc. Nu a reusit pana acum, la varsta de 47 de ani sa intemeieze o familie, iar fiind venit la Portugalia, a fost inselat de prieteni, care l-au lasat in strada fara serviciu. Acum, locuieste intr-o casa parasita care se darama, adica in aceleasi conditii pe care le au cei ce dorm in strada. Cand l-am intrebat de ce a ajuns in situatia aceasta, a spus ca din pricina vinului si a betiei. In timp ce spunea aceasta, turna vinul din sticla in pahar si bea mai departe. Ce se va schimba in felul acesta?

Antonio, prietenul lui Costel, a venit din vestul Romaniei. Are doar 33 de ani dar a reusit sa-si distruga viata cum nu se putea mai rau. Nu are serviciu, locuieste tot in aceleasi conditii ca si Costel si bea. Cand l-am intrebat de ce a ajuns in aceste conditii, mi-a spus: „Pentru ca sunt un prost... Nu vezi ca in fata ta sta un prost? Un prost...” A continuat cu explicatiile si spune ca pricina este o prostituata, venita din Rusia, de care spune ca s-ar fi indragostit la nebunie. Ea locuieste tot in strada, ca si el, si mi-a spus ca, de mai multe ori, dupa ce pleca undeva sa castige ceva bani pentru mancare, cand se intorcea inapoi in parc, unde dormeau, o gasea pe „dragostea” lui facand lucruri scarboase, cu barbati din Africa, pentru bani, chiar in dosul arbustilor de langa banca unde avea sa-l astepte. Cand l-am intrebat despre familie, mi-a spus ca are sotie frumoasa in Romania si doi copii, o fata de 14 ani si un baiat de 8 ani pe care nu i-a vazut de 4 ani, pentru ca nu poate aduna bani sa plece acasa. Cand am inceput sa-i vorbesc din Cuvantul lui Dumnezeu, am descoperit ca era destul de familiar cu multe locuri din Biblie si mi-a spus ca, pe cand era acasa, in Romania, impreuna cu sotia au mers timp de 4 ani sistematic la biserica si chiar faceau curat in localul bisericii. Venind aici, insa, a dispretuit Cuvantul lui Dumnezeu care ne avertizeaza cu privire la imoralitate si consecintele ei. Cu el s-a intamplat ce spune Dumnezeu in Proverbele lui Solomon cand vorbeste despre „straina, care intrebuinteaza vorbe ademenitoare, care paraseste pe barbatul tineretei ei, si uita legamantul Dumnezeului ei. Caci casa ei pogoara la moarte, si drumul ei duce la cei morti: nici unul care se duce la ea nu se mai intoarce, si nu mai gaseste cararile vietii. (Proverbe 2:16-19)

Fiecare din acesti oameni, fratii nostri de neam, au dispretuit fericirea care au avut-o acasa si au plecat dupa o alta fericire, mai mare. Au dispretuit relatia cu Dumnezeu si adevaratele valori precum familia, copiii, curatenia morala si au ajuns sa-si distruga singuri vietile. S-au strapuns singuri cu o multime de chinuri, care ii cufunda in prapad si pierzare. Sa ne rugam pentru acesti oameni si sa luam invataturi pentru vietile noastre ca sa nu ne lasam inselati ca si ei. Asa sa ne ajute Dumnezeu.

Pastor Vasile Filat

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire