12.1.07

Unul din cei 200.000 minori care este inlipsa unui părinte

"Cu o săptămînă înainte de a pleca mama, eram în culmea fericirii; de departe îmi era gândul ce voi înfrunta în lipsa ei şi mă gîndeam la ce orizonturi mi s-a deschis viaţa. Mă cufundasem într-o bucurie interioară fără margini deoarece ştiam că plecarea unuia din părinţi în Italia va fi locul feeric pentru viitorul meu. Cele mai puternice voinţe şi vise erau gata să se îndeplinească, se aprinsese în mine acel sens al vieţii pe care-l aşteptam, căci duceam lipsă de multe lucruri. Însă, treptat ceva s-a pierdut. Plecarea unuia din părinţi au lăsat urme imense în viaţa mea. În sufletul meu se zbătea pe de o parte dorinţa de a pleca mama pentru a succede la un viitor mai bun , iar cealaltă parte era afectată de problemele şi îngrijorările pe care le aveam la 14 ani şi mă aflasem într-un pustiu al nepăsării şi al compromisului’’.. Astfel ne mărturiseşte acea copilă –devenită în timp studentă a Universităţii de Stat din Republica Moldova. Mariana Guţu se numără printre copiii lăsaţi de părinţi pentru o viaţă mai bună. Intervievată prin simpla întrebare ce atuuri a câştigat în urma plecării mamei sale, aceasta a răspuns: mai multă putere, influenţă şi bani dar nicidecum încredere în ziua de mîine sau anumite valori obiective. Lacrimile şi suspinile, pe care oarecum încerca să-şi le-ascundă, mi-au declarat că viitorul ei va fi direcţionat spre marele Occident, condamnă sărăcia şi nevoile cu care se confruntă R.Moldova şi îngenunchează asupra statelor occidentale. Este ferm convinsă că totul va fi bine doar când va pleca...

Oare? cu siguranţă totul va fi bine..

Potrivit Raportului Global despre situaţia lumii din 2006 se indică pronosticuri dramatice pentru Republica Moldova. Ţara noastră se confruntă cu mari probleme- una dintre ele fiind fluxul migraţional din ţară şi nestabilitatea celor rămaşi acasă. Acest aspect priveşte o actualitate dură, mai ales că numărul celor plecaţi [citat în Raportul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie]constituie peste 600,000, unde circa 200 de mii se consideră minori care, in urma migratiei, raman singuri sau cresc doar cu un parinte. Conform directorului executiv al CIDDC, Cezar Gavriliuc -care menţionează că în ultimii cinci ani s-a inregistrat o creştere masiva a numărului acestor copii, cel puţin în comunităţile in care a fost efectuat studiul privind migrarea masivă. Astfel, daca in anul 2000 fara ambii parinti erau doi la suta dintre copii, in 2005 aceasta cifra era de sapte la suta. Deasemenea în 2000 au fost inregistrati 18 la suta de copii fara un parinte, peste cinci ani rata lor fiind de 31 la suta. Rezultatele studiului demonstrează faptul ca acesti copii apreciaza eforturile parintilor de a castiga bani, dar, in acelasi timp, se distanteaza de ei in lipsa suportului moral si a comunicarii. Totodata, copiii cu parinti plecati in strainatate considera ca relatiile lor cu ingrijitorii temporali nu sunt suficient de apropiate si acestia nu le ofera suport moral. Toate cele menţionate nu fac decît să pună punctual pe I şi să nu plaseze Moldova în marea familie europeană.

Mariana este unul din cei 200,000 de minori care este în lipsa unui părinte. De-a lungul a 6 ani de la plecarea părinţilor, ea a absolvit Colegiul de Informatică, şi actual studentă la USM, cunoaşte bine trei limbi străine şi este convinsă că părinţii săi nu aveau o altă cale. Fiind o intelectuală pregătită, ea va privi odată în urma Republicii Moldova şi va servi ca forţă de muncă altor state.

 Nina Sula   nela_sula@yahoo.com
 
 
                                                 
 
 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire