18.1.07

Consecinţele Migraţiei

Realizăm noi sau nu dar la momentul actual Republica Moldova a ajuns sa fie unul dintre cei mai mari furnizori de forţă de muncă in Europa. Conform statisticilor  in cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei anul acesta au fost angejati legal în câmpul muncii  peste hotare 6000 de cetăţeni ai RM, însă acest numărul  este depăşit cu mult de cei ce se află ilegal.   Tot in favoare aceluiaţi subiect a fost elaborat un alt studiu privitor la  „Situaţia copiilor rămaşi fără îngrijirea părintească în urma migraţiei”, acesta la rândul său constatează că la momentul actual in tară sunt 35 de mii de copii de vârstă preşcolară сare au rămas fără ingrijirea ambilor părinţi,  iar 75 de mii sunt doar cu un părinte.

Conform unui sondaj, elaborat pentru determinarea  atitudinii cetăţenilor din mai multe regiuni din ţară referitor  la plecatul peste hotare s-a constat că  principalul motiv pentru care oamenii aleg să-şi lase familia, copii  sunt sărăcia, salariile mizere, guvernarea. “Salariile sunt  foarte mici, de abia ne ajung bani pentru produse alimentare, dar cum rămăne cu imbrăcămintea şi achitarea serviciilor comunale”. „Nu sunt posibiliităţi, nu sunt condiţii, unde te intorci sărăcie, nu avem altceva de ales!”. La prima vedere se pare a fi un motiv destul de convingător, fiecare bărbat  şi femeie  doreşte să ofere familiei sale  bucurie, confort,  posibilităţi şi implinire. Fiecare din noi vrem să ne vedem copii sănătoşi, sătui şi fără grijuri, ar fi păcat să începem acum să  invinuim pe unul sau pe altul pentru decizia luată, dat fiind faptul că la baza ei stă aceiaşi grijă şi simţ de responsabilitate.  După cum am mai menţionat noi nu avem dreptul să invunuim pe nimeni, însă  consecinţele au punctul lor de vedere, noi  nu avem puterea suficientă să le  oprim.  

Foarte puţini oameni care pleacă din ţară realizează pericolul care le paşte familia pe viitor , şi anume  divorţul , copiii care mereu sunt sub presiune, fiind lipsiţi de dragostea şi prezenţă părintească. Un studiu organizat  de UNICEF, referitor  la migraţia moldovenilor, confirmă  că acest factor facilitează direct distrugerea  familiilor, creşte substanţial numărul de copii lipsiţi  de grijă şi protecţie părintească. Eu personal am suferit când mama mea a plecat in Italia, a fost o periodă grea pentru familia  noastră, plângeam foarte mult, ma simţeam singură şi neajutorată, chiar dacă mă suna des. Cel mai dureros moment a fost când am inceput să realizez că mama mea nu mai este cea care a fost odată, că  numai pot vorbi cu ea ca mai înainte, distanţa a răcit în mare parte relaţia noastră.    Copii au nevoie mult mai mare de părinţi decât de banii lor, au nevoie de prezenţă, atenţie şi sfat, nu doar cadouri de la distanţă sau comunicare prin telefon. „ Am suferit mult când a plecat mama, mereu retraiam pentru ea, iar eu când am nevoi de sfat nu mai pot veni atât de liber la ea  ” . Astea sunt consecinţele, ele fiind mult mai multe. Pentru copii, adolescenţi prezenţă ambilor părinţi este foarte importantă, în toate sferele de dezvoltare, atât a personalităţii, caracterului cât şi sufletului, după cum am mai spus  copii au nevoie de o educatie sănătoasă de  la  părinţi, nu doar de la rude sau bunei.

Familia ta are nevoie de tine pentru a primi căldura, prezenţa  şi dragostea pe care doar persoana ta le-o poate oferi. Ea este ceva sfânt de care suntem responsabili şi în  faţa lui Dumnezeu.

Nu lăsa copii să  stea departe de tine.

 

Alina Druţă

Studentă anul I Jurnalism

alinadruta@mail.ru

 

 

 

3 comentarii:

Blogger Christian a spus...

Mi-a fost de folos ! Multumesc mult !

5:24 p.m.  
Blogger JoKeR a spus...

Acest comentariu a fost eliminat de autor.

9:12 p.m.  
Anonymous Mihai a spus...

A fost super!Mersi!Imi pare rau ca nimeni nu-ti poate inlocui mama.Dar presupun ca o sa treci cumva peste asta...

9:14 p.m.  

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire