18.1.07

Neînţelegerea în Familie

Eu ma-m născut într-o familie, unde părinţii au stăruit totdeauna să îmi ofere tot ce au mai bun, astfel simţind bine căldura din familie. Mereu am ştiut  că familia este un loc unde fiecare îşi regăseşte alinarea, bucuria şi pacea şi cred că mulţi vor confirma aceasta. Îmi place să scriu despre acest subiect  în general, fiindcă eu acuma sunt căsătorit şi experimentez din plin împreună cu soţia mea, căldura şi unitatea de familie. Însă de data aceasta doresc să prezint o problemă, care are nevoie de implicarea noastră pentru a fi rezolvată şi probabil va-ţi dat seama la ce mă refer din titlul pe care l-am pus articolului.

Cu adevărat  neînţelegerile, luptele şi certurile în familie a ajuns ceva normal în timpurile naostre, pe cînd  cu cîţiva ani în urmă nu erau atât de multe. Oare cumva oamenii acum sunt mai altfel decât atunci ?  Sau timpurile în care trăim sunt altele ?  Pentru mulţi, timpul este un zid după care se ascund, spunînd de exemplu că nu se mai înţelege cu  soţia, fiindcă acuma sau schimbat vremurile, sau îşi schimbă partenerul fiindcă în timpurile noastre toţi fac asta şi sunt multe alte cazuri cînd de vină este secolul în care trăim şi nicidecum omul,  un motiv de scuză doar atît.  Eu spun însă că omul a rămas acelaş şi după sute de ani. Mai pot spune despre tehnică că în ultimii ani sa dezvoltat extraordinar de mult şi rapid, însă omul nu este tehnică. De la apariţia lui, el este  acelaş, aceleaşi dorinţe şi nevoi, iată de ce noi putem învăţa multe de la părinţii şi buneii noştri, fiindcă ei au trăit înainte  simţăminte asemănătoare cu cele pe care le avem noi acum , chiar dacă nu aveau tehnologia de astăzi. Deci schimbarea timpului nu trebuie să fie o scuză pentru noi, haideţi să nu mai spunem că în timpurile noastre oamenii sunt mai altfel de cum au fost. Atunci când un bărbat intră în legământ cu soţia lui, el este obligat să respecte legământul, fie că sunt binecuvântări sau fie că sunt timpuri mai grele, aşa ceva este specific unui cămin, nimeni nu a spus că eşti scutit de greutăţi atunci cînd te căsătoreşti. Însă aici şi se ascunde frumuseţea celor doi care prin căsătorie devin un singur trup. Prin greutăţi, cu cît mai multe experienţe au împreună, cu atât mai sus se zideşte relaţia.

Cît de trist este că multe familii nu mai doresc pur şi simplu să înfrunte greutăţile, ci preferă mai mult certurile, învinuirile şi în final ajung la divorţ . M-am uitat pe siteul „Centrului Naţional de Statistici” şi am observat ceva interesant.  În anul 2005 în Moldova au fost  27 187 de căsătorii şi tot în 2005 au avut loc 14 521 de divorţuri şi cifrele cresc de la an la an. Cred că aceste date spun mult mai mult decît am scris eu pînă acum, mai mult de jumătate din căsătorii se termină cu divorţ.

 În Biblia este scris: Aşa că nu mai sînt doi, ci un singur trup. Deci, ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă.” (Evanghelia după Matei 19:6)

Căsătoria a fost iniţiată de Dumnezeu şi aceasta  oamenii o ştiu, fiindcă trec pe la altar cînd se cunună, însă divorţui a fost iniţiat de om şi nicidecum de Dumnezeu. Din dicţionarul explicativ al limbii române în care m-am uitat ca să înţeleg mai bine ce înseamnă cuvîntul divorţ  am găsit o definiţie simplă : Divorţul este o despărţire, ruptură, separare a doi oameni căsătoriţi.

Încă odată doresc să îmi prezint nemulţumirea faţă de situaţiei care a ajuns în majoritatea familiilor.

 Prin ce am scris pînă acum nu am dorit să subestimez şi nici să critic pe nimeni, dorinţa şi speranţa mea rămîne aceea că noi putem să schimbăm situaţia şi să prevenim pericolul care mişună prin aproape fiecare familie. Eu nu am posibilitarea să merg pe la toate familie în parte ca să vorbesc , de aceea eu scriu în internet, ziar şi oriunde am posibilitatea, te îndemn să o faci şi tu . Dacă eşti căsătorit atunci bucurăte de aceasta, şi exprimăţi bucuria în faţa altor familii pe care le mai cunoşti, dacă eşti copil şi ştii că părinţii tăi au neînţelegeri  atunci vorbeşte cu ei, spunele cum te afectează aceasta pe tine.

Ţineţi minte noi putem face o schimbare, noi putem opri neînţelegerea în familie.

 

Druţă Ion

(Student anul II Jurnalism)

 

 

 

 

1 comentarii:

Anonymous Anonim a spus...

Draga Dle Druţă Ion - Student anul II Jurnalism

Din intamplare am dat peste articolul tau. Te sfatuiesc sa iei o gramatica a limbii romane si sa revizuiesti regulile gramaticale inca o data. "Povestioara" ta e plina de greseli gramaticale MAJORE, impardonabile de altfel pentru un "jurnalist" in devenire. Totusi... a fi student la jurnalism presupune a cunoaste in amanunt tainele limbii noastre dragi.

Un sfat prietenesc.......

10:42 p.m.  

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire